TRUE NATURALS
Colesterolul este o valoare care se afla prin intermediul unor analize de sange, care poate transmite anumite lucruri despre organism. In cazul in care colesterolul este crescut, marit, atunci este clar ca exista ceva probleme de sanatate, care trebuie sa fie tratate cu rapiditate. Un colesterolul prea mic, scazut, poate indica, de asemenea, cateva afectiuni ce necesita medicamentatie.
Este foarte important sa cunosti cateva informatii utile despre colesterol, pentru a afla cum il poti mentine la valori normale. Doar in felul acesta, iti poti mentine sanatatea intacta pentru cat mai mult timp.
Fiecare celula din corp are nevoie de colesterol, care ajuta membranele celulare sa formeze straturile. Aceste straturi protejeaza continutul celulei. Colesterolul este secretat de catre ficat și este folosit pentru a face bila, care ajuta la digerarea alimentelor.
Colesterolul se gaseste in sange si are rolul de a produce celule noi, vitamine si hormoni. Acesta este secretat de catre ficat, dar este preluat de organism si din anumite alimente.
Ce inseamna colesterol marit? Daca este regasit in corp in cantitati excesive, atunci nivelul colesterolului normal creste, devenind marit. Alimentele bogate in grasimi determina ficatul sa produca mai mult colesterol, provocand anumite probleme de sanatate. Printre cele mai comune afectiuni provocate de un colesterol mare se numara cele cardiovasculare, precum sunt bolile de inima si accidentul cerebral vascular.
Colesterolul se poate uni cu alte substante pentru a forma un depozit gros si dur in interiorul arterelor. Acest lucru poate ingusta arterele si le poate face mai putin flexibile, provocand o afectiune cunoscuta sub numele de ateroscleroza. Daca un cheag de sange se formeaza si blochează una dintre aceste artere ingustate, poate rezulta un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Ateroscleroza poate duce la multe complicatii care pun viata in pericol, cum ar fi:
accident vascular cerebral
angina (durere in piept)
tensiune arteriala crescuta
boala vasculara periferica
boli renale cronice
Daca fumezi, ai hipertensiunea arteriala sau diabet, riscul de imbolnavire creste si mai mult. Cu cat ai mai multi factori de risc, cu atat este mai mare riscul general.
Simptomele colesterolului pot fi evidente sau nu, motiv pentru care este necesar sa faci regulat analize de sange, pentru a verifica valorile colesterolului din organism. Acestea este cea mai usoara si comoda modalitate de a identifica daca exista probleme cu privire la aceasta substanta din sange.
Astfel, exista colesterol bun si rau.
Cele doua tipuri de colesterol sunt: HDL, care este bun si colesterolul LDL, care este rau. HDL, colecteaza colesterolul in exces din corp si de il trimite catre ficat, iar LDL timita aceasta substanta in diferite zone ale corpului.
Potrivit Institutului National al Inimii, Plamanilor si Sangelui (NHLBI), primul screening al colesterolului unei persoane ar trebui sa aiba loc intre 9 si 11 ani si apoi sa fie repetat la fiecare cinci ani dupa aceea.
Daca rezultatele testului nu se incadreaza in intervalele ideale, medicul iti poate recomanda masuratori mai frecvente. Medicul poate sugera, de asemenea, teste mai frecvente daca ai antecedente familiale de colesterol ridicat, boli de inima sau alti factori de risc, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială.
In urma unor analize de sange, se transmite colesterolul total, motiv pentru care este foarte important sa stii care este definitia acestuia.
Pentru inceput trebuie sa afli ce este colesterolul total. Acesta reprezinta cantitatea totala de colesterol din sange, incluzand atat colesterolul bun, cat si colesterolul rau.
Colesterolul total mic vine cu valori sub 200mg/dL si ai un risc crescut de boala daca valorile acestuia se regasesc intre 200 si 239 mg/dL. Colesterolul total crescut cu valori peste limita reprezinta un risc pentru diferite afectiuni de inima si nu numai.
In ceea ce priveste colesterolul LDL, cel mai bun rezultat pentru cardiaci sau persoanele cu diabet se incadreaza sub limita de 70 mg/dL, iar pentru cei ce au risc crescut de boli de inima, sunt bune si valorile situate sub 100 mg/dL.
Nivelul optim pentru oamenii care nu au probleme de inima este incadrat intre 100 si 120 mg/dL. Limitele colesterolului la persoanele adulte fara probleme de sanatate pot ajunge si pana la 159 mg/dL, iar limita pentru aceasta categorie de persoane se incadreaza intre 160 si 189 mg/dL.
Trebuie sa stii ca valorile colesterolului pot fluctua mult si in functie de varsta. Persoanele inaintate in varsta trebuie intotdeauna sa se situate intr-un prag mult mai mic fata de tineri.
Colesterolul ridicat poate fi mostenit, dar este adesea rezultatul unor alegeri nesanatoase ale stilului de viata. Exista multi alti factori care influenteaza cresterea colesterolui, asa ca este potrivit sa te pui la curent cu acestia, pentru a preveni eventualele boli de inima, care pot fi cauzate din cauza unui nivel mare de grasimi in sange.
Cei mai comuni factori de risc ai colestorului marit sunt:
Dieta slaba. Consumul de grasimi saturate sau trans poate duce la niveluri de colesterol nesanatoase. Grasimile saturate se gasesc în bucati grase de carne si produse lactate cu continut ridicat de grasimi. Grasimile trans se gasesc adesea in gustari sau deserturi ambalate.
Obezitatea. Avand un indice de masa corporala (IMC) de 30 sau mai mare, te expui riscului de colesterol ridicat.
Lipsa de exercitiu. Exercitiile fizice ajuta la cresterea HDL-ului corporal, adica al colesterolul „bun”. In lipsa sportului, HDL-ul nu poate avea valori normale.
Fumat. Fumatul poate reduce nivelul de HDL , adica a colesterolului bun.
Alcool. Consumul excesiv de alcool poate creste nivelul total de colesterol.
Varsta. Chiar si copiii mici pot avea colesterol nesanatos, dar este mult mai frecvent la persoanele de peste 40 de ani. Pe masura ce imbatranesti, ficatul devine mai putin capabil sa elimine colesterolul LDL.
Unele alimente contin colesterol. Acesta se numeste „colesterol dietetic” si se gaseste numai in produsele de origine animala. Pentru majoritatea oamenilor, consumul de alimente bogate in colesterol din dieta are doar o mica influenta asupra colesterolului din sange.
Ceea ce mananci are un impact asupra nivelului de colesterol si poate contribui la reducerea riscului nostru de boala. Incearca ca intotdeauna sa mananci cat mai variat, in functie de cele cinci grupe prezentate mai jos. Acest lucru nu numai ca ajuta la mentinerea unei diete sanatoase, dar ofera nutrienti esentiali organismului.
Astfel, este recomandat sa mananci:
O multime de legume, fructe si cereale integrate.
O varietate de surse sanatoase de proteine (in special peste si fructe de mare), leguminoase (cum ar fi fasole si linte), nuci si seminte. Cantitati mai mici de oua si pasarile de curte slabe pot fi, de asemenea, incluse intr-o dieta sanatoasa pentru inimă. Daca alegi carne rosie, asigura-te ca este slaba si limiteaza consumul la 1-3 ori pe saptamana.
Lapte, iaurt si branza fara aroma sau alte adaosuri.
Alegeri sanatoase de grasimi - nuci, seminte, avocado, masline si uleiurile lor pentru gatit.
Ierburi si condimente pentru aromatizarea alimentelor, in loc de sare.
De asemenea, fii atent la cat de mult mananci si daca consumi alimente nesanatoase.
Dimensiunile portiilor au crescut in timp si multi oameni mananca mai mult decat este nevoie, lucru care poate duce la obezitate si la cresterea riscului de boli cardiovasculare.
In mod ideal, o o farfurie ideala ar trebuie sa includa portii de - ¼ proteine, ¼ carbohidrati și ½ legume.
Marimea portiei poate varia in functie de varsta, sex si nevoile specifice de nutritie.
Alimentele care pot conduce la cresterea colesterolului in sange sunt:
Alimentele bogate in grasimi saturate (nesanatoase) includ:
bucati de carne grase
produse lactate pline de grăsimi (cum ar fi lapte, smantana, branza si iaurt)
fast-food-uri prajite
alimente procesate (cum ar fi biscuiti si produse de patiserie)
hamburgeri si pizza
ulei de cocos
unt
Alimentele bogate în grasimi trans (nesanatoase) includ:
alimente prajite
produse de patiserie (cum ar fi placinte, produse de patiserie, prajituri si biscuiti)
unt
Alimentele care conțin colesterol si care pot fi cel mai bine evitate includ:
carne rosie
carnati
slanina
carnea de organe, cum ar fi rinichii si ficatul
Pentru inceput trebuie sa afli ca exista cateva tehnici de gatit, care pot scadea aportul de grasimi din alimente.
prepara carnea pe gratar, nu in tigaie cu ulei
taie toate grasimile vizibile din carne inainte de gatit si indeparteaza pielea de la pasarile de curte
Foloseste ulei de masline, nu de floarea soarelui
Combinarea acestor tehnici de gatit impreuna cu o dieta echilibrata, bazata pe plante si o rutina de exercitii fizice, poate reduce riscul bolilor de inima si poate promova o viata mai sanatoasa.
In plus, daca ai colesterol ridicat, poate fi necesar sa faci unele modificari ale stilului de viata. Prin urmare, daca fumezi, renunta. Fa sport regulat. Daca esti supraponderal, pierde doar 5-10 kilograme pentru a-ti îmbunatati nivelul de colesterol si a reducere riscul de aparitie a bolilor de inima. Asigura-te ca mananci multe fructe, legume, cereale integrale si peste.
Pe langa respectarea unei diete variate si sanatoase, incearca aceste sfaturi pentru gestionarea colesterolul:
Limiteaza produsele de patiserie, placinte, pizza, chipsuri calde, peste prajit si hamburgeri.
Limiteaza gustarile sarate, grase si zaharate, precum sunt chipsurile, prajiturile, produsele de patiserie, biscuitii, acadelele si ciocolata.
Mananca multe legume - circa 5 portii de legume in fiecare zi.
Alege paine integrala, cereale, paste, orez si taitei.
Mananca nuci nesarate si fructe proaspete - aproximativ doua portii de fructe zilnic.
Include leguminoasele precum este nautul, lintea, mazarea, fasolea in cel putin doua mese pe saptamana.
Verifica etichetele alimentelor si alege cele mai scazute produse in sare.
Utilizeaza margarine obtinute din grasimi nesaturate sanatoase. Nu folosi unt, ulei de nuca de cocos si smantana.
Consuma 2 pana la 3 portii (150 de grame fiecare) de peste gras in fiecare saptamana. Pestele poate fi proaspat, congelat sau conservat.
Include pana la 7 ouă in fiecare saptamana.
Selecteaza carnea slaba si limiteaza carnea rosie la mai putin de 350g pe saptamana.
Alege grasimi reduse, lapte fara zahar adaugat, iaurt sau alimente si bauturi fara lactate adaugate de calciu.
Limiteaza sau evita carnea procesata, precum este salamul.
Daca ai probleme cu nivelul colesterolului, un dietetician te poate ajuta sa mananci sanatos, astfel incat sa obtii un echilibru in organism.
Retine faptul ca colesterolul se gaseste numai in alimentele care provin de la animale, nu exista colesterol in alimentele care provin din plante.
In cele din urma, ia aminte la toate informatiile de aici, ai grija de colesterolul si de sanatatea ta, pentru a te bucura cat mai mult de viata si de cei dragi. Invata sa ai o dieta sanatoasa si echilibrata, astfel incat nivelul colesterolului din sange sa fie intotdeauna cel optim. Nu uita ca sportul trebuie sa faca parte din viata, indiferent de ce forma a acestuia practici. Poti sa dansezi, sa alergi, sa sari coarda sau sa inoti si tot este mai bine decat sa stai degeaba.
Sursa foto: Pixabay.com
Doriti sa fiti notificat prin email cand produsul va fi nou disponibil pe stoc?