TRUE NATURALS
Doresti sa faci o schimbare in alimentatia ta optand pentru un stil de viata echilibrat? Nu stii daca semintele de in au beneficii si pentru organismul tau? Vrei sa stii cum sa le integrezi pe acestea in alimentele consumate zilnic si cauti inspiratie pentru noi retete culinare? Citeste acest articol pentru a afla mai multe despre semintele de in, despre beneficiile si contraindicatiile acestora. Alege cea mai buna modalitate prin care sa cresti calitatea stilului tau, menajandu-ti si mai bine sanatatea, folosindu-te de produse si alimente naturale!
Asemenea oricarui produs natural, semintele de in au numeroase beneficii pentru persoanele care le consuma constant. Printre cele mai cunoscute si intalnite atuuri se numara:
Pierderea kilogramelor nedorite / Mentinerea siluetei dorite;
Scaderea pana in parametrii optimi a nivelului de zahar din corp (beneficiu util mai ales diabeticilor);
Sporirea absorbtiei a diversi nutrienti;
Imbunatatirea functionarii anumitor organe, precum rinichii, mai ales cand sunt depistate pietre la rinichi;
Detoxifierea corpului, in mod special a colonului;
Regenerarea organismului, semintele de in fiind ideale in recuperari medicale, dar si pentru incetinirea procesului de imbatranire, nu doar cand este vorba de elasticitatea si aspectul pielii, ci si de rezistenta oaselor;
Scaderea considerabila a colesterolului, mai ales cand este mentinut un regim alimentar adecvat (ex.: fara prajeli), cu produse naturale, si este nevoie de un numar scazut de trigliceride;
Atat sub forma de seminte intregi sau macinate adaugate in alimentatie, cat si sub forma de ulei aplicat pe piele, ajuta la imbunatatirea aspectului, primele rezultate fiind un par stralucitor si unghii mai sanatoase;
Imbunatatirea digestiei si eliminarea problemelor aferente (ex.: constipatia);
Reducerea problemelor medicale, ajutand la reducerea inflamatiilor;
Ameliorarea bronsitei cronice;
Reglarea somnului si odihnirea fizica si psihica;
Semintele de in sunt ideale pentru reducerea stresului si cresterea energiei, fiind foarte bune, alaturi de un tratament special, si pentru combaterea depresiei;
Prevenirea cancerului la san, prostata si la colon, dar si pe cel ovarian;
Ameliorarea simptomelor date de menopauza;
Cresterea si mentinerea unui sistem imunitar puternic;
Prevenirea bolilior cardiovasculare si imbunatatirea rezistentei inimii, ajutand la scaderea presiunii arteriale.
Inainte de a incepe o cura cu acest aliment este nevoie sa te informezi corespunzator pentru a nu face exces. Daca iti doresti sa iti construiesti o noua dieta care sa includa seminte si produse naturale precum nucile sau fructele uscate este indicat sa consulti si un nutritionist. El poate sa iti spuna ce valori energetice si nutritionale trebuie sa fie atinse zilnic prin alimentatia ta alternativa, astfel incat sanatatea ta sa fie imbunatatita. In acest fel, organismul tau nu va fi privat de substantele pe care trebuie sa le primeasca in mod constant.
Conform studiilor efectuate la nivel mondial, semintele de in au foarte multe beneficii datorita faptului ca au un nivel ridicat de:
Acid Alfa - Lonoleic (categoria Acizilor grasi Omega 3);
Acizi grasi Omega 6;
Vitamina C;
Vitamina E;
Vitamine B:
B1 - tiamina;
B2 - riboflavir;
B3 - niacin;
B5 - pantothenic;
B6;
B9 - folati;
Fibre solubile (ex.: fibra dietetica);
Proteine vegetale;
Substante minerale:
Fier;
Calciu;
Magneziu;
Mangan;
Zinc;
Fosfor;
Seleniu;
Potasiu;
Fitofosfat Lignina;
Aminoacizi;
Mucilagii.
In urma testelor dezvoltate la Universitati internationale precum Manitoba din Canada si Spitalul Universitar Holgoin din Cuba, semintele de in au un aport foarte mare de acid Alfa-Linoleic, ajutand organismul sa mentina mult mai usor un nivel normal al colesterolului. S-a demonstrat ca ele sunt mai eficiente ca uleiul de rapida, soia sau nuca, insa nu il depasesc pe cel din peste gras. Varietatile de seminte precum cele de in auriu bio sunt o alternativa a celor clasice care aduce un aport suplimentar de nutrienti.
Orice persoana trebuie sa fie informata cu privire la alimentele si produsele pe care le consuma, deoarece combinarea acestora trebuie sa asigure corpului un aport minim necesar din punct de vedere nutritional si energetic. Totodata, nu trebuie sa fie facut exces de nicio parte, deoarece acesta poate produce foarte multe afectiuni si complicatii medicale.
In cazul semintelor de in, beneficiile se resimt daca este pastrata o portie de maxim 1 lingurita pe zi (~10 grame), in aceasta cantitate regasindu-se aproximativ:
Calorii - 45
Total al acizilor grasi - 4 g
Grasimi saturate - 0.25 g
Carbohidrati - 3.5 g
Fibre alimentare - 3 g
Proteine - 2 g
Sodiu - 2.5 g
Calciu 40 mg
Fier - 0.25 mg
Aceste valori variaza in functie de dimensiunile linguritei, dar si de forma sub care se afla inul - seminte intregi sau macinate. Uleiul de in nu este recomandat pentru consum deoarece de-a lungul procesului de producere se pierd foarte multe substante ideale pentru a fi consumate. Cu toate acestea, uleiul din seminte de in are beneficii in sfera de ingrijire a corpului, mai ales pentru:
Pielea deshidratata;
Tenul ridat;
Tenul iritat;
Arsuri usoare;
Acnee;
Roseata;
Prevenirea si diminuarea vergeturilor.
Uleiul din seminte de in este hraitor si hidratant, ideal pentru femei si barbati, mai ales pentru adulti.
In mod normal, semintele de in se consuma intregi, adaugandu-se in diverse feluri de mancare sau in bauturi precum smoothie-urile, insa acestea se mai pot macina. In acest caz, efectul este mai rapid si varietatea de preparate creste. Desi diferentele intre cele doua forme nu sunt foarte mari, este ideal sa fie consumate semintele.
Uleiul de in este recomandat pentru ingrijirea pielii, a tenului, nu si pentru consum deoarece isi pierde din atuurile pe care semintele le au.
Adaugarea semintelor de in in alimentatie inseamna un adaos de vitamine si nutrienti pe care organismul trebuie sa le primeasca zilnic. Beneficiile sunt numeroase, efectele resimtindu-se in timp prin scaderea numarului de kilograme (sau mentinerea siluetei), imbunatatirea calitatii pielii, a digestiei si nu numai!
Spre exemplu, la micul dejun ori la o gustare intre mese, mai ales in zilele cu un program plin, se recomanda un iaurt cu un mix de seminte de in pentru beneficii pe termen lung si un aport mai mare de energie dintr-o sursa bio.
Printre cele mai des intalnite retete si preparate se numara:
Smoothie-urile / Smoothie bowl-urile;
Shake-urile;
Dressing-ul de salata;
Cerealele si mix-urile pentru micul dejun / gustari intre mese (cu iaurt / lapte);
Suc de lamaie cu seminte de in;
Paste cu sos si seminte de in;
Aluat de casa pentru:
Paine;
Briose;
Prajituri;
Biscuiti;
Supe creme;
Piureuri;
Cruste naturale pentru carne (ex.: peste cu seminte de in, pui la cuptor asezonat cu seminte de in).
Desi semintele de in au foarte multe beneficii, exista cateva contraindicatii, in mod special pentru:
Femeile insarcinate;
Persoanele care au obstructie intestinala.
Totodata, desi semintele de in sunt benefice pentru slabit si multe alte afectiuni, acestea pot fi nocive daca sunt consumate in exces (mai mult de 3 lingurite / zi, constant). Printre simptome se numara:
Balonarea;
Constipatia;
Flatulentele;
Starea de greata;
Diareea;
Dureri abdominale.
In cazul unei diete sau unui regim care include consumul constant / periodic de seminte de in se recomanda cresterea cantitatii de apa care este bauta zilnic.
ATENTIE - In functie de cantitatea de seminte de in care este consumata, dar si de metabolismul organismului, acestea pot scadea eficienta anumitor medicamente prin administrare orala. Acest lucru se intampla datorita reducerii absorbtiei care se face de catre corp a substantelor din care sunt compuse pastilele. Citeste prospectul si intreaba un medic daca efectele recomandarilor sale nu se observa in perioada de timp aproximata de el.
Foloseste-te de semintele de in si de beneficiile lor, avand grija sa tii cont de sfaturile specialistilor. Construieste-ti un stil de viata sanatos care sa iti menajeze sanatatea si sa iti asigure toate elementele de care corpul tau are nevoie pentru a fi in forma maxima!
Sursa foto - ShutterStock.com
Doriti sa fiti notificat prin email cand produsul va fi nou disponibil pe stoc?