ALL NATURALS
Transpiratia excesiva este o problema care afecteaza oamenii, indiferent de varsta sau de sex, si care se manifesta atat vara, cat si iarna. Specialistii numesc aceasta problema hiperhidroza, explicand ca este o consecinta fireasca a cresterii secretiilor glandelor sudoripare si ca poate fi primara (adica nu se stie exact de ce a aparut) sau secundara (cauzata de tulburarile metabolice).
Persoanele care se confrunta cu hiperhidroza marturisesc ca simt mai putina incredere in fortele proprii, ca au o stare de disconfort la serviciu si ca nu pot purta haine din diferite materiale, pentru ca s-ar observa sub brat urmele inestetice ale transpiratiei in exces. Desi se spune ca este normal sa apara transpiratia, totusi, daca ea merge dincolo de nevoia fiziologica a corpului, situatia necesita luarea unor masuri adecvate, deoarece ar putea sa fie nu doar o problema estetica, ci una de sanatate.
In articolul de mai jos vei descoperi cateva informatii utile despre cauzele transpiratiei excesive la adulti si copii, dar si cateva tratamente naturiste, de mare folos daca te confrunti cu o astfel de problema neplacuta.
Hiperhidroza afecteaza cam 3% din populatia planetei, cel mai adesea adultii reclamand faptul ca transpira in exces in zonele axilelor, pe talpi sau palme, intre picioare sau deasupra buzei superioare, existand si persoane care acuza o astfel de problema pe intreaga suprafata a corpului sau doar pe cap. Inainte de a face orice demers in aceasta directie, este important de retinut ca persoana in cauza trebuie sa se spele foarte bine de cate ori este nevoie, sa foloseasca sapun din belsug, deodorant sau parfum.
Unele dintre problemele de sanatate care ar putea sa se manifeste prin transpiratia abundenta sunt:
infectia;
anxietatea;
hipertiroidismul;
menopauza;
sarcina;
diabetul;
alcoolismul;
boala Parkinson;
insuficienta cardiaca.
Daca transpiratia este insotita si de alte simptome, atunci consultarea medicului este obligatorie. Tratamentele naturiste pot fi, insa, de folos in orice situatie pentru a reduce sau elimina transpiratia in exces. Dintre acestea pot fi amintite:
ceaiul de salvie este foarte bun, se consuma de 2-3 ori pe zi si lupta impotriva transpiratiei excesive si a mirosului neplacut;
bicarbonatul de sodiu se aplica dupa dus si elimina mirosul neplacut, dar nu impiedica transpiratia;
suplimentele de magneziu pot fi de real folos impotriva transpiratiei, iar rezultatele se observa chiar si intr-o saptamana (magneziul poate fi obtinut si cu ajutorul dietei adecvate);
tinctura de brusture este un alt remediu eficient;
pudra de talc poate inlocui si antiperspirantul.
Pe langa aceste solutii se poate opta si pentru alte optiuni terapeutice, cum ar fi terapia laser, injectarea cu botox sau chiuretarea si aspirarea glandelor sudoripare (tratament chirurgical, cu anestezie locala, care dureaza, in medie, o ora).
Hiperhidroza poate aparea si la copii, iar parintii ar trebui sa cerceteze cu atentie cauzele aparitiei sale pentru a sti cum sa lupte eficient in acest sens. Printre cauze se pot numara si urmatoarele:
anxietatea;
consumul de alimente picante;
bauturi acidulate;
febra;
temperaturile ridicate;
exercitiile fizice.
In general, transpiratia la copii este un semn ca acestia cresc si se dezvolta, iar mamicile trebuie doar sa le ofere o igiena corespunzatoare, sa-i invete rolul apei, sapunului, gelurilor de dus si deodorantelor in viata sa. Combaterea acestei probleme se poate face cu ajutorul specialistului, in cazul in care situatia este una foarte serioasa si se dovedeste a fi de natura medicala. De asemenea, exista unele tratamente si remedii naturale de ajutor in combaterea hiperhidrozei, dar care nu trateaza si cauzele interne:
pentru un copil mic se pot pune cateva picaturi de lamaie in cadita;
putina vata se inmoaie in otet de mere si se sterge subratul copilului inainte de a-l introduce in cada;
infuzia cu rozmarin lupta si ea impotriva transpiratiei;
pentru un adolescent, aparitia transpiratiei abundente poate fi normala, pentru ca in corpul lui au loc schimbari hormonale, asa ca acesta trebuie sa aiba grija permanent sa se spele bine si sa foloseasca deodorantele pentru a elimina mirosul urat.
In concluzie, desi hiperhidroza pare o problema care da probleme de cap, atat adultilor, cat si copiilor sau adolescentilor, totusi, daca este abordata corect ea poate fi tratata total sau partial, indiferent ca este vorba despre o cauza genetica, medicala sau doar una de varsta.
Surse foto: Shutterstock.com, Pinterest.com
Doriti sa fiti notificat prin email cand produsul va fi nou disponibil pe stoc?