TRUE NATURALS
Igiena intima este un subiect sensibil, dar foarte important, care vine la pachet cu o multime de beneficii, daca este tratat cu responsabilitate. Orice femeie, indiferent de varsta, se confrunta, mai devreme sau mai tarziu, cu diverse probleme legate de sanatatea intima, despre unele stiindu-se atat de putine lucruri insa. Printre ele se afla si uscaciunea intima, un subiect putin dezbatut, dar care afecteaza o mare parte dintre femeile la menopauza si nu numai. Ce presupune aceasta si ce tratamente dau roade in lupta cu ea?
Multe subiecte legate de sanatatea intima au fost considerate pana nu de mult tabu, iar aspecte precum uscaciunea vaginala, care afecteaza 40% dintre femeile aflate la menopauza au fost foarte putin dezbatute in trecut. Despre lubrifiantii pentru menopauza se stiau cu atat mai putine lucruri. Astazi, intelegem ca o igiena intima corespunzatoare are un impact direct asupra lumii in care traim, iar aceste subiecte sunt cercetate tot mai des.
Aceasta afectiune este intalnita nu numai la varsta menopauzei, ci si la varste mai mici. Specialistii sustin ca uscaciunea vaginala poate fi un semn prevestitor al atrofiei vaginale, cunoscuta si sub numele de vaginita atrofica. Aceasta se refera la inflamatia si subtierea peretelui vaginal, din cauza unei scaderi semnificative a nivelului de estrogen. Cum apare insa?
Una dintre cauzele care determina uscaciunea vaginala este nivelul scazut de estrogen din organism. Estrogenul este un hormon sexual feminin care contribuie la sanatatea tesutului vaginal, fiind responsabil, printre altele, de lubrifierea corespunzatoare in timpul actului sexual. De asemenea, estrogenul ajuta la mentinerea aciditatii si elasticitatii tisulare si constituie o aparare naturala impotriva unor infectii, precum cele vaginale sau urinare.
Un nivel scazut de estrogen se poate datora mai multor factori:
menopauza;
alaptare;
perioada de sarcina;
infectii urinare;
fluctuatii hormonale;
anticonceptionale;
sindromul Sjogren;
probleme de ordin psihologic si psihosocial
Alti factori care pot contribui la accentuarea uscaciunii vaginale de care trebuie sa tinem seama si care se regasesc in abordarea noastra zilnica de viata si igiena sunt:
fumatul;
stresul;
dusurile vaginale efectuate cu preparate lichide non-organice (sapunuri, geluri parfumate), care pot deranja echilibrul chimic de la nivelul vaginului;
medicamente cum ar fi anti-alergenicele sau antidepresivele;
detergentii chimici de haine;
tampoanele
Printre cele mai comune simptome ale uscaciunii vaginale se numara:
senzatiile de durere in timpul actului sexual;
sangerarile usoare in urma raportului sexual;
senzatiile de arsura in timpul urinarii;
senzatia de mancarime si disconfort in zona genitala
În cazul uscaciunii vaginale, medicul ginecolog va prescrie tratamentul corespunzator in urma diagnosticarii si in functie de factorii si cauza identificata.
Lubrifiantii pentru menopauza cu formula organica sunt cele mai des intalnite tratamente recomandate de medici si reprezinta o alternativa adecvata in tratarea uscaciunii vaginale, indeosebi pentru pacientii diagnosticati cu cancer, femeile insarcinate sau cele care alapteaza (deoarece nu pot utiliza tratamentul medicamentos), femeile la menopauza, dar si in alte cazuri.
Este un tratament rapid si eficient, dar si un adjuvant al tratamentului medicamentos, crescand eficienta acestuia. În plus, nu are reactii adverse si nu afecteaza organele interne. În urma utilizarii lubrifiantilor organici, vaginul isi va recapata hidratarea si elasticitatea normala, datorita capacitatii de a mentine apa si de a relua procesul de hidratare natural. Din aceste considerente, un lubrifiant vaginal pe baza de apa poate fi o varianta adecvata.
Este, deci, in puterea noastra sa fim sanatosi printr-o igiena corecta, un stil de viata echilibrat, prin discutii directe si sincere cu medicul nostru, cu partenerul de viata, in curajul de a discuta problemele din viata noastra si, cel mai important, de a ne informa.
Pana atunci, ai grija de tine!
Surse foto: Shutterstock.com, Pexels.com
Referinte:
Dr. Raluca Hera , Medic Primar Obstetrica Ginecologie, Doctor in Stiinte Medicale, Uscaciunea vaginala (simptom al menopauzei): cauze si tratamente, https://doc.ro/totul-despre-menopauza/uscaciunea-vaginala-cauze-si-tratamente
Mancas Malina, Uscaciunea vaginala – cauze si tratament, https://mamisicopilul.ro/uscaciunea-vaginala/
Doriti sa fiti notificat prin email cand produsul va fi nou disponibil pe stoc?