TRUE NATURAL!
Există o legătură strânsă între nutriție și erupțiile acneice.
Deși relația între cele două a fost ignorată mult timp, studiile recente arată că legătura există și ceea ce mâcăm influențează aspectul tenului și modul în care acesta reacționează la alți stimuli.
Cei mai mulți dintre noi ne confruntăm cu această problema din adolescență până spre 25 ani. Unele persoane se confruntă cu erupții de lungă durată, în timp ce la altele acneea apare doar foarte târziu, dupa 25 de ani sau chiar 30. Motivele acestor diferențe sunt încă necunoscute.
Dermatologii sunt de părere că mai mulți factori joacă un rol în instalarea acneei mai devreme sau mai târziu: predispoziția genetică, nivelele hormonale, greutatea corporală, procesele inflamatorii, stresul emoțional. Asociația Dermatologilor Britanici a ajuns la concluzia că la unele persoane, glandele seboreice sunt în mod particular mai sensibile la anumiți hormoni produși în mod normal de organism - ceea ce le determină să elibereze mai mult sebum. În plus, celulele pielii care conturează porii nu se exfoliază corespunzător, ceea ce duce la pori astupați. Combinația de exces de sebum cu pori blocați favorizează dezvoltarea bacteriilor care cauzează erupțiile acneice.
Încă de la sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900, oamenii de știință au speculat că ar putea exista o legătură între formarea acneei și obiceiurile alimentare. Vinovații au fost identificați atunci ca fiind alimente procesate, banane, nuci, ciocolată, zahăr, brânză și alcool. Cu toate acestea, în anii 1960, două studii foarte cunoscute nu au găsit nicio asociere între acnee și nutriție. Ca urmare, manualele au fost revizuite, iar dermatologii au simțit că discuția despre o legătură între nutriție și acnee ar fi neștiințifică. Cu toate acestea, acum se știe că aceste două studii la scară largă au conținut unele erori care au condus la concluzii incorecte. Acest lucru a contibuit la o perioadă de 40 de ani în care nu s-a făcut nicio cercetare pe această temă. O posibilă legătură între obiceiurile alimentare și acnee a fost adusă din nou în atenție abia recent.
Legătura dintre alimentație și acnee a reapărut în 2002, când oamenii de știință au raportat că practic acneea nu există în societățile non-occidentale. Cercetătorii au concluzionat din observațiile lor că aceste diferențe mari legate de acnee între societățile occidentale și cele non-occidentale nu pot fi atribuite numai genelor. Trebuiau să fie alți factori de mediu în joc - poate alimentația?
Societățile non-occidentale care au fost studiate consumau în principal alimente vegetale, neprocesate, cu o încărcătură glicemică scăzută. (Studiul ”Acne Vulgaris, A Disease of Western Civilization” - Loren Cordain, PhD; Staffan Lindeberg, MD, PhD; Magdalena Hurtado, PhD)
Dacă dieta joacă un rol în apariția acneei, probabil că se datorează capacității anumitor alimente de a promova procese complexe care provoacă acnee. Cele mai valabile ipoteze de până acum privind acneea și alimentația se referă la produsele lactate și încărcarea glicemică respectivă.
Iată câteva cifre:
Acneea afectează între 40 de milioane și 50 de milioane de indivizi în Statele Unite. Deși segmentul vizat majoritar sunt adolescenții, acneea este totuși prezentă și la copii și adulți. Un studiu a constatat un anumit grad de acnee facială la 54% dintre femei și 40% dintre bărbați cu vârsta peste 25 de ani.
Puține studii au evaluat prevalența acneei în societățile neoccidentalizate. Cu toate acestea, există dovezi sugestive în societățile neindustrializate că incidența acneei este mai mică decât în populațiile occidentalizate. Schaefer, un medic generalist care a petrecut aproape 30 de ani tratând inuiții (eschimoși) în timp ce făceau tranziția la viața modernă, a raportat că acneea era absentă în populația inuită atunci când trăiau și mâncau în modul lor tradițional, dar la aculturație, prevalența acneei a devenit similară cu cea din societățile occidentale.
În Africa de Sud, dermatologii au descoperit rate mai scăzute de acnee în rândul populației bantu decât în rândul albilor care locuiesc în Pretoria. Adolescenții bantu (cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani) au menținut o rată de incidență a acneei de 16% , în timp ce la adolescenții albi, incidența a fost de 45%.
Examinarea dermatologică a 9955 de școlari (cu vârste între 6-16 ani) efectuată într-o regiune rurală din Brazilia a constatat că doar 2,7% din această populație pediatrică avea acnee.
Toate aceste studii sugerează că prevalența acneei este mai mică în rândul oamenilor din mediul rural, neoccidentalizat decât în societățile occidentale complet modernizate.
Dieta occidentală bogata în grăsimi saturate și trans, legată în general de mâncarea procesată industrial cu indice glicemic (IG) mare, poate declanșa procese inflamatorii în organism și poate conduce la apariția acneei.
Astfel, anumite alimente, numite și carbohidrați cu indice glicemic (IG) mare, pot contribui la creșterea rapidă a glicemiei, ceea ce determină organismul să elibereze hormonul numit insulină. Excesul de insulină în sânge poate determina glandele sebacee să produca mai mult sebum, crescând astfel riscul de apariție a acneei. Printre alimentele cu indice glicemic mare se numără pastele, orezul alb, pâinea albă, zahărul, lactatele.
Pe de altă parte, consumul de alimente cu indice glicemic scazut, carbohidrați complecși, poate reduce riscul de a dezvolta acnee. Pentru a preveni erupțiile, este indicat să se consume cât mai des cereale integrale, leguminoase, fructe și legume neprocesate, alimente cât mai curate, fără aditivi și E-uri, fără reziduuri de pesticide (produse bio).
De asemenea, sunt recomandate alimentele bogate în zinc, antioxidanți și vitaminele A și E, deoarece reduc inflamația și sunt benefice pentru piele. Iată câteva alimente cu un conținut crescut de zinc: semințele de dovleac, caju, carnea de vită, carnea de curcan, quinoa, lintea, fructele de mare, precum stridiile etc.
Dacă vrei să previi acneea, pe lista de cumpărături ar trebui să se regăsească des următoarele alimente:
Sursa foto: Pixabay.com
Doriti sa fiti notificat prin email cand produsul va fi nou disponibil pe stoc?