TRUE NATURALS
Foarte mare parte din populatia Romaniei, mai exact un procent de 50%, se confrunta cu aparitia matretii. Aceasta poate avea o multime de cauze, dar si efecte negative, precum scaderea stimei de sine din cauza aspectului inestetic. Totusi, nu se poate spune ca este un singur factor care o determina, pentru ca se manifesta diferit de la persoana la persoana.
Inainte de a stabili de ce apare apare matreata, trebuie sa cunosti ce este ea mai exact. Foarte multe persoane o considera un lucru normal pe care il produce scalpul lor si ajung sa traiasca foarte mult timp cu aceasta afectiune, dar aparitia ei ar trebui sa declanseze cateva semnale de alerta.
Ce este matreata?
In primul rand, trebuie stabilit de la bun inceput ca matreata nu este o infectie fungica si nici contagioasa. Ea poate fi privita ca o dermatita seboreica, o inflamatie bacteriana a scalpului care accelereaza de cele mai multe ori procesul de reinnoire celulara.
Cate tipuri de matreata exista?
In principiu exista 5 tipuri de matreata, fiecare avand diferite cauze:
Matreata cauzata de pielea uscata - mult mai frecventa in lunile de iarna, pentru ca oamenii petrec majoritatea timpului in interior, iar aceasta apare ca lipsa a vitaminelor din corp. De asemenea, samponarea excesiva este un alt factor important care influenteaza uscaciunea.
Matreata cauzata de scalpul gras - sebumul este un lucru benefic pentru organism, datorita faptului ca incetineste imbatranirea si previne uscarea pielii, dar nu si atunci organismul il produce in exces. De asemenea, stresul, pubertatea si folosirea gresita a unor produse sunt factori care duc la declansarea ei.
Matreata fungica - cunoscuta si ca ciuperca Malassezia, se raspandeste rapid pe tipurile de scalp problematice, dar poate fi contactata si in cazul in care doua sau mai multe persoane folosesc acelasi pieptan sau palarie.
Matreata cauzata de dermatita seboreica - se manifesta asemanator ca cea specifica scalpului gras, dar este mult mai agresiva si apare inclusiv pe sprancene. Cauzele principale sunt stresul si dezechilibrele hormonale.
Matreata cauzata de Psoriazis - fiind o boala cronica, ea ataca celulele sanatoase ale pielii si provoaca roseata si mancarimi.
De la ce se face matreata?
ciuperca a scalpului
produse cosmetice neadecvate
expunerea continua la stres
tratamente medicamentoase
sampon nepotrivit pentru tipul de scalp
spalarea neadecvata a parului
transpiratie
carenta de vitamine a sistemului imunitar
dereglari hormonale
nefolosirea unei vopsele de par naturale
Principalele simptome constau in roseata, mancarimi si aparitia particulelor de epiderma alba la baza scalpului.
Exista o multime de cauze care pot duce la aparitita matretii. Ea poate fi o problema medicala, insa majoritatea persoanelor o dezvolta din cauza spalarii incorecte a parului. Aceasta ar trebui sa fie prima masura de preventie pe care o aplici. In primul rand, ai nevoie de un sampon bine formulat, potrivit pentru tipul tau de scalp, fie el uscat, gras sau sensibil. Este o informatie gresita faptul ca trebuie sa iti alegi un produs de spalare care sa actioneze asupra firului de par, cand in realitate, pielea capului este cea care necesita atentia ta, mastile si balsamul ocupandu-se de probleme precum repararea si netezirea lungimilor.
Daca te afli printre persoanele care prezinta o matreata mai agresiva, bazata pe o boala de piele, trebuie sa mergi la medicul dermatolog pentru a face o serie de investigatii. Tratamentul poate consta in: medicatie prescrisa, folosirea unui sampon special cu efect antiinflamator si a unor produse cu cortizon, care reduc mancarimea considerabil.
Daca ai descoperit cauza matretii si ca aceasta este declansata de o spalare ineficienta si incorecta a scalpului, poti apela la sampoane antimatreata care au diferite ingrediente, precum: acid salicilic, piritiona de zinc, sulfura de seleniu, ketoconazol, ulei de Palmarosa, extract de pelin, de salcie, aloe vera, cimbru si bergamot, etc.
Asadar, dupa ce ti-ai raspuns la intrebarea „de ce am matreata?” si ai descoperit care sunt cauzele acesteia, ia in considerare sfaturile de mai sus. Consulta un medic specialist si achizitioneaza-ti produsele potrivite pentru tipul tau de scalp.
Sursa foto: Shutterstock.com
Doriti sa fiti notificat prin email cand produsul va fi nou disponibil pe stoc?