TRUE NATURALS

Curatarea tenului: Care este cea mai buna rutina de ingrijire faciala, potrivit dermatologilor + 5 retete de masti naturale, de facut in casa
0 Comentarii

Curatarea tenului: Care este cea mai buna rutina de ingrijire faciala, potrivit dermatologilor + 5 retete de masti naturale, de facut in casa

Secretul unei pieli sanatoase si stralucitoare este o rutina riguroasa de curatare. In fiecare zi, tenul tau este afectat de diferiti factori precum machiajul si poluarea, care pot fi prea dure pentru pielea fetei. Curatarea tenului este benefica in atat de multe moduri, iar daca omiti aceasta etapa esentiala, atunci acumularea de factori externi daunatori poate duce la aparitia eruptiilor, a ridurilor si deshidratarii. Afla in acest articol de ce este esential sa iti cureti pielea in fiecare zi!


1. De ce este importanta curatarea faciala?

Curatarea fetei este foarte importanta pentru a-ti mentine pielea neteda si fara imperfectiuni. Prin urmare, este foarte recomandat sa investesti intr-o rutina de ingrijire riguroasa si in produse care sunt destinate tenului tau. 

Iata motivele pentru care ar trebui sa introduci curatarea tenului in rutina zilnica, potrivit dermatologilor: 

  • Elimina acumularea de murdarie din timpul zilei. Curatarea fetei indeparteaza uleiul, praful si alte substante daunatoare. Fara o ingrijire riguroasa, pot aparea probleme nedorite ale pielii. 

  • Sporeste hidratarea. Curatarea mentine PH-ul corect al pielii, acest lucru sustinand hidratarea adecvata a tenului tau. 

  • Ajuta la prevenirea acneei. Pielea produce sebum, care trece prin foliculii de par pentru a ajunge la stratul superior, avand rol de protectie. Cu toate acestea, daca suprafata fetei este acoperita de praf sau machiaj, foliculii ar putea fi blocati, provocand acnee. 

  • Ajuta la absorbtia eficienta a altor produse de ingrijire. Atunci cand pielea este curatata si hidratata corespunzator, produsele anti-imbatranire, de pilda, precum si alte tratamente, pot fi absorbite in mod corespunzator.

Mai mult, dermatologii recomanda curatarea fetei de doua ori pe zi, dimineata si seara: 


  • Curatarea tenului seara

Spalarea pielii in fiecare seara este mult mai mult decat o simpla metoda de indepartare a machiajului. Chiar daca nu porti machiaj, este foarte important sa iti cureti tenul cu un demachiant sau apa micelara.

Exista multe motive pentru care nu ar trebui sa sari peste rutina de curatare a tenului inainte de culcare. De exemplu, impuritatile de la suprafata ar impiedica regenerarea pielii in timpul noptii, deoarece aceasta necesita sa absoarba oxigenul de la suprafata prin intermediul unui ten curat. Un somn fara o curatare adecvata ar priva pielea de acest nutrient vital si ar genera radicali liberi.

Mai mult, temperatura pielii este mai crescuta pe timp de noapte, ceea ce face ca aceasta sa piarda o cantitate semnificativa de apa, iar fara curatare crema hidratanta nu poate fi absorbita cum trebuie. Asadar, o curatare de seara ar permite produselor de ten sa fie absorbite si sa isi faca efectul in timpul somnului.


  • Curatarea tenului dimineata

Curatarea porilor in profunzime dimineata este la fel de importanta ca cea de seara. Datorita procesului natural de recuperare si exfoliere care are loc in timpul somnului, splalarea fetei imediat dupa trezire este necesara, deoarece ajuta la eliminarea celulelor moarte ale pielii si a excesului de uleiuri pe care le poate secreta peste noapte. 

Femeile care poarta machiaj in timpul zilei nu ar trebui sa inceapa aceasta rutina fara o curatare adecvata, potrivit dermatologilor. In caz contrar, pielea nu va putea sa respire cum trebuie, iar porii pot fi blocati, ceea ce poate duce la aparitia acneei sau a unui ten scuamos. 


Curatarea tenului - prova.ro

Insa cum poti alege produsele de curatare potrivite pentru tine? Iata cateva sfaturi pentru a face cea mai buna alegere pentru tenul tau:

  • Cunoaste-ti tipul de piele. Pielea ta poate fi grasa sau uscata, ori o combinatie a celor doua - ten mixt. Multe produse de pe piata au game disponibile pentru diferite tipuri de piele. Alegerea produselor gresite poate agrava problemele pielii, astfel ca este important sa afli ce tip de ten ai;

  • Daca porti machiaj des, gaseste un produs pentru curatarea tenului, precum apa micelara, lapte demachiant sau sapun special conceput pentru pielea fetei;

  • Daca ai o piele sensibila, care este expusa la rozacee, psoriazis sau dermatita, exista o multime de produse de curatare speciale pentru aceste afectiuni. In cazul unui ten sensibil, cel mai bine ar fi sa apelezi la produse dermatocosmetice sau din ingrediente naturale. 

  • Cauta un produs care sa curete tenul si porii in profunzime, mai ales daca esti o persoana activa, care merge la sala sau face miscare in mod regulat; 


2. Curatarea fetei, in functie de tipul de ten

Pentru a alege cea mai buna rutina de curatare a tenului, este esential sa afli ce tip de ten ai. De pilda, daca pielea ta are un aspect uleios, cel mai probabil ai un ten gras. Daca, in schimb, are un aspect deshidratat, atunci tipul tau de ten este uscat. Mai mult, exista persoane care au o combinatie intre cele doua, cu zonele uleioase specifice in forma de T - frunte, nas, barbie. Cunoasterea tipului de ten te poate ajuta sa alegi cosmeticele potrivite pentru pielea ta. 


2.1. Curatare ten gras

Pielea grasa este rezultatul productiei in exces a sebumului din glandele sebacee -  o substanta uleioasa situata sub primul strat al pielii. Sebumul are rol protector si te ajuta sa iti hidratezi pielea in mod natural. 

Asadar, pielea grasa se caracterizeaza prin excesul de ulei de pe fata, care produce un aspect stralucitor si uleios. Punctele negre si acneea sunt, de asemenea, frecvente in cazul acestui tip de ten.

Academia Americana de Dermatologie recomanda urmatorii pasi in ingrijirea unui ten gras:

  1. Nu exfolia pielea. Este recomandata evitarea produselor de exfoliere, precum geluri de curatare sau bureti;

  2. Alege produse etichetate „fara uleiuri” sau „non-comedogene”. Cosmeticele care sunt etichetate astfel, precum gelurile de curatat, cremele hidratante, produsele de machiaj, ajuta la prevenirea acneei si a infundarii porilor;

  3. Nu folosi produse care sa contina alcool sau uleiuri;

  4. Aplica zilnic o crema hidrantanta. Chiar daca ai tenul gras, este totusi important sa iti mentii hidratarea printr-un produs destinat pielii uleioase. In plus, pentru a-ti proteja tenul de razele ultraviolete ale soarelui, hidrateaza-te cu o lotiune care sa contina si o protectie solara cu spectru larg, cu un SPF de cel putin 30;

  5. Nu te culca niciodata cu machiaj pe fata. Este important sa ai si o rutina de seara, prin care sa indepartezi toate impuritatile acumulate in timpul zilei. Foloseste o lotiune demachianta sau apa micelara. Poti apela cu incredere si la spume de curatare, care sa inlature delicat excesul de sebum;

  6. Evita sa iti atingi fata cu mainile murdare. Desi multa lume are tendinta de a-si atinge fata, acest obicei nu este unul foarte bun, deoarece murdaria, uleiul si bacteriile de pe maini poate fi transferate foarte usor pe ten. 

Mai mult, persoanele cu tenul gras care au probleme cu acneea pot apela cu incredere la curatarea faciala cu utrasunete. Astfel, pielea poate deveni mai neteda si isi recupereaza vitalitatea si culoarea uniforma. In plus, reduce iritatiile, celulele moarte si are efect exfoliant si antibacterian. 


Curatarea tenului - prova.ro

2.2. Curatare ten uscat

O piele uscata poate fi caracterizata printr-o lipsa de umiditate, necesara pentru a mentine tenul catifelat si suplu. Persoanele cu acest tip de piele pot experimenta mancarimi, crapaturi si chiar sangerari, in cazurile mai grave.  Ca urmare a lipsei de sebum, tenului ii lipsesc lipidele de care are nevoie pentru a retine umiditatea si de a construi un scut protector impotriva influentelor externe daunatoare. Exista, insa, solutii pentru a hidrata si calma pielea uscata si sensibila:

  • Curata tenul doar seara. In cazul pielii uscate, nu este necesara curatarea de doua ori pe zi. Alege un produs delicat, cu care sa te speli pe fata masand usor cu degetele. Atunci cand te trezesti, spala-te cu apa curata, la temperatura camerei, dupa care poti aplica o crema puternic hidratanta;

  • Foloseste o spuma de curatare delicata. Ia in considerare utilizarea unui produs de curatare special conceput pentru tenul uscat, cu adaos de creme hidratante, cum ar fi ceramide, acid hialuronic sau glicerina. Daca ti-ai curatat tenul corect, atunci pielea ta ar trebui sa se simta moala si neteda la atingere. Indicat ar fi sa eviti cosmeticele cu acid salicilic sau glicolic;

  • Nu folosi exfolianti. Frecarea in urma exfolierii cu un produs specific, sau chiar si cu un burete sau o laveta, poate irita pielea fetei. Cel mai bland mod de a te spala pe fata este si cel mai la indemana - cu degetele;

  • Sterge-te cu un prosop moale si curat, prin tapare. Frecarea poate provoca abraziunea pielii, ceea ce poate duce la iritatii si inflamatii. In schimb, clateste-ti fata cu apa calduta, apoi tamponeaza cu un prosop de bumbac sau servetele de hartie. Daca nu te deranjeaza, poti lasa tenul sa absoarba singur apa ramasa dupa curatare; 

  • Foloseste crema hidratanta de 2 ori pe zi. Dermatologii recomanda sa introduci hidratarea in rutina ta zilnica, cel putin dimineata si seara, chiar si mai des daca acest lucru este posibil. Poti utiliza regula de 3 minute: aplica lotiunea hidratanta la 3 minute dupa curatarea de noapte si clatirea de dimineata. Daca aplici crema si in timpul zilei, nu este neaparat necesar sa te cureti. 



3.3. Curatare ten mixt

Uscat in unele zone si uleios in altele? Asta inseamna ca ai tenul mixt!  Fie ca ai zone uleioase numai in jurul nasului si centrului fruntii si zone uscate peste obraji si de-a lungul liniei parului, important este sa alegi produsele potrivite pentru tipul tau de ten!

Ingredientele absorbante de ulei sau cu finisaj mat, care functioneaza excelent pe zonele uleioase, vor crea probleme in zonele uscate. Aceasta inseamna ca va trebui sa aplici o crema hidratanta mai emolienta pe zonele uscate, dar daca aplici pe toata fata, zonele grase vor deveni si mai uleioase. 

Produsele sub forma de gel, lotiuni subtiri sau texturi lichide vor functiona excelent pe intreaga fata. Apoi, pentru zonele uscate, recomandate ar fi serul si o crema hidratanta, inclusiv in jurul ochilor. Secretul echilibrarii pielii mixte este sa stii cand si unde sa aplici produsele!



3. Curatarea tenului acasa - 5 retete de masti naturale pentru curatarea porilor

Spalarea fetei in sine este utila in procesul de ingrijire al tenului, insa nu este suficienta pentru o curatare profunda a porilor. Vestea buna este ca exista cateva retete de masti pe care le poti face cu usurinta acasa si care te pot ajuta sa iti recapeti vitalitatea pielii.


Masti naturale pentru curatarea tenului - prova.ro


  • Masca de fata cu lamaie

Sucul de lamaie este un tratament popular pentru acnee, pete si piele grasa. 

Ingrediente:

  • sucul de la ½ lamaie

  • 1 lingura de miere

  • 1 lingurita de suc de rosii

Intinde masca pe fata si lasa-o sa se usuce timp de 15 minute. 


  • Masca de fata cu scortisoara

Pentru a curata tenul in profunzime, nu exista un ingredient mai bun precum scortisoara - are proprietati anti-fungice, antioxidante si antibacteriene, si usuca pielea prin sustinerea fluxului sanguin imbunatatit. Nu este recomandata persoanelor cu un ten acneic. 

Ingrediente:

  • 1 lingurita de scortisoara

  • 1 lingura de miere

  • 1 lingura de ulei de masline

Aplica aceasta masca cu grija, deoarece poate fi destul de lichida. Se lasa sa actioneze 10 minute, dupa care poate fi indepartata cu apa calduta. Este recomandat sa indepartezi uleiul cu ajutorul unei dischete demachiante imbibate in apa micelara sau lotiune tonica


  • Masca de fata cu zahar brun

Nu numai ca este un exfoliant minunat, care ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii de pe fata si buze, dar este si un umectant natural, care ajuta la hidratarea pielii. 

Ingrediente:

  • 2 linguri de zahar brun

  • sucul de la ½ lamaie

Amesteca ingredientele pana obtii o pasta groasa. Aplica pe tenul curat si lasa sa actioneze pentru 5 minute, dupa care maseaza usor timp de 1 minut. Clateste bine cu apa calduta. 


  • Masca de fata cu bicarbonat de sodiu

Doua lingurite de bicarbonat de sodiu amestecate cu o lingurita de apa sunt ingredientele simple pentru o masca excelenta care are rolul de a echilibra pH-ul. Lasa-l sa actioneze timp de 10 minute si apoi clateste cu apa la temperatura camerei. 


  • Masca de fata cu argila si ovaz

Aceasta masca este perfecta pentru lunile de vara, cand umiditatea este crescuta.

Ingrediente:

  • 2 linguri de argila

  • 2 linguri de ovaz

  • 2 linguri de apa 

Se aplica pe fata curata si se lasa pana cand se usuca sau cel putin 15 minute. Este important sa folosesti o crema hidrantanta dupa clatire. 

Daca doresti sa ai un chip plin de vitalitate si cu un aspect mai tanar, curatarea ar trebui sa fie o parte importanta a rutinei de ingrijire a pielii. Asadar, deoarece pielea faciala este expusa in fiecare zi la factori daunatori, precum poluare sau praf, trebuie sa te asiguri ca ai grija de el zilnic, prin curatarea si hidratarea potrivite tipului tau de ten. Atentie, insa, ca este bine sa retii ca cea mai buna curatare poate fi oferita de produse specializate, dar organice si naturale, asa ca nu este indicat sa te gandesti la inlocuirea acestora cu masti realizate in casa.


Surse foto: Shutterstock.com, Pexels.com.

 

Stoc 0
(5)
0

DELISTAT Spuma demachianta ten mixt sau gras cu salcam japonez,...

Pret
33.00 RON
Stoc 0
(3)
1

Gel spumant demachiant cu Vitamina C si acizi AHA, 145ml - C-BERRICA...

Pret
33.00 RON
(0)
0

Spuma demachianta bio cu argila alba si extract de afin, 160ml...

Pret
33.00 RON
(0)
0

Demachiant crema-spuma cu acid hialuronic si alantoina, 100ml...

Pret
37.00 RON
(0)
0

Gel curatare ten gras, acneic cu niacinamida si acid lactic,...

Pret
33.75 RON
Stoc 0
(0)
0

Sapun Alep cu 100% ulei de masline, vrac 200g - NAJEL

Pret
13.99 RON
Alte știri care te-ar putea interesa
0
0
Ingrijirea tenului este un proces important pe care orice femeie, indiferent de varsta, ar trebui sa-l ia in considerare. Pielea fetei are nevoie de ingrijire…
0
0
Multe doamne sunt dornice de a se bucura de tinerete fara batranete si cerceteaza indelung oglinda pentru a cauta cel mai mic semn ca ridurile, cearcanele…
0
0
Vitamina C este un aliat foarte puternic in combaterea racelilor si virusilor, fiindca ajuta la intarirea sistemului imunitar. Cu toate acestea, aceasta…
Foloseste MAJUSCULE