TRUE NATURALS

Risipa egal Gunoi egal Poluare. Afla cum le poti opri si cum poti face economie
0 Comentarii

Risipa egal Gunoi egal Poluare. Afla cum le poti opri si cum poti face economie

Ce spun statisticile oficiale 

Conform statisticilor oficiale Eurostat, fiecare locuitor al Europei generează anual, în medie, peste 30kg de deșeuri de ambalaje din plastic. În perioada cuprinsă între 2008 şi 2018, cantitatea totală de deşeuri de ambalaje generată în UE a crescut cu 6,7 milioane de tone, ajungând la 77,7 milioane de tone.

Trăim o criză acută a plasticului care sufocă pământul și oceanele, cu un impact negativ major asupra sănătății umane și a mediului încojurător. Poluarea extremă din marile noastre orașe se datorează în principal arderii deșeurilor. Dincolo de ambalaje, o problemă în creștere o reprezintă și microplasticele care se gasesc în conținutul multor produse de îngrijire (cum ar fi pasta de dinți, scrub etc.) care ajung deversate în apele reziduale, sunt consumate de animale marine și se întorc la noi prin intermediul lanțului alimentar.

Cine este responsabil?

Responsabilitatea principală revine, desigur, producătorilor - prin diminuarea producției și respingerea ambalajelor din plastic de unică folosință, înlocuirea lor cu alternative sustenabile, reutilizabile și reîncărcabile. Apoi autorităților care trebuie să creeze un cadru legal adecvat.

Mai jos în ierarhie intervine colectarea selectivă a deșeurilor însoțită de sisteme de reciclare viabile.

Deși se spune că eforturile individuale nu vor putea să rezolve singure problema globală a poluării cu plastic, ele sunt necesare, esențiale și absolut admirabile. Fiecare mic gest al nostru, ca indivizi, se poate rostogoli ca un bulgăre care atrage inițiative în cercul de prieteni, colegi și mai departe, până vom putea funcționa ca o conștiință colectivă, atentă și concentrată pe viitorul planetei și implicit al copiilor noștri.

Iată câțiva pași mici prin care fiecare din noi putem economisi bani, limita risipa de resurse și, implicit, producerea de deșeuri:

6 pași simpli prin care poti opri risipa

- refolosește cât mai mult, evită să cumperi obiecte de unică folosință, încearcă să repari în loc să cumperi, dă o nouă viață și întrebuințare obiectelor care nu mai pot fi folosite. De exemplu, hainele vechi pot fi transformate in lavete pentru curățenie, tacâmurile și recipientele din plastic pot fi înlocuite cu cele de metal sau bambus, poți folosi un termos sau recipient de sticlă pentru ceai și cafea, poți folosi sacoșe de bumbac la cumpărături și săculeți pentru fructe și legume

- evită risipa alimentară - tot rapoartele oficiale arată că o treime din producția mondială de ajunge la gunoi. Evită să cumperi cantități mari, verifică aranjarea în frigider astfel încât alimentele care expiră primele să fie puse în față, folosește integral sau cât mai mult ingrediente atunci când prepari mâncarea.

- donează/ vinde în loc să arunci - fie că este vorba de mobilier, cărți, haine, obiecte de uz casnic în stare bună, de ele poate beneficia altcineva, în loc să ajungă la groapa de gunoi

- contribuie la reducerea consumul de hârtie - poți solicita furnizorilor să îți trimită corespondența și facturile în format electronic

- analizează-ți obiceiurile de consum și fă un plan când pleci la cumpărături - ce vei face cu deșeurile care vor rezulta? Te poți orienta spre a folosi produse care generează puțin sau deloc ambalaje de aruncat, cum ar fi cele zero waste, cu ambalaje minimale, din materiale reciclabile. Poți cumpăra produse vrac și te poți orienta către obiecte care se folosesc de mai multe ori, în detrimentul celor de unică folosință, sau către cele cu ambalaj de tip refill. Mergi la cumparaturi cu sacose refolosibile.

-evită pe cât posibil să comanzi mâncare în ambalaje de plastic de unica folosinta. Foloseste timp de calitate pentru a servi masa la restaurant sau optează pentru a ridica mancarea în caserole refolosibile Daca ai un restaurant preferat poti discuta cu cei responabili de livrare sa iti aduca masa in ambalaje refolosibile: caserole de sticla cu capac, urmand ca la urmatoarea comanda să le returnezi.

Îți recomandăm să introduci schimbările treptat și pe măsură ce ele devin parte din obiceiurile tale zilnice, poți continua să te documentezi și să aprofundezi alte modalități prin care poți reduce cantitatea de deșeuri pe care o generezi. Astfel vei aduce o contribuție valoroasă la reducerea poluării și impactului nociv asupra mediului.


Sursa foto: Pixabay.com

Stoc 0
(0)
0

DELISTAT NV Sampon si gel de dus solid cu aloe vera Basis Sensitiv...

Pret
44.49 RON
Stoc 0
(0)
0

Balsam de par solid hidratant mango aloe, 60g - SANTE NATURKOSMETIK...

Pret
33.07 RON
Stoc 0
(0)
0

Demachiant solid bio cu aloe vera si extract de chia, 60g -...

Pret
35.20 RON
Stoc 0
(0)
0

Tablete pasta de dinti bio pentru copii cu capsuni, 125 buc...

Pret
32.63 RON
-75%
(0)
0

DELISTAT Sampon solid par gras Freshness Balance, cu matcha...

Pret
13.61 RON
54.45 RON
Stoc 0
(0)
0

DELISTAT Gel de dus solid High Vitality cu portocale si menta...

Pret
44.49 RON
(0)
0

Ata dentara pentru copii cu scobitori biodegradabile, aroma...

Pret
25.00 RON
Alte știri care te-ar putea interesa
0
0
Există o legătură strânsă între nutriție și erupțiile acneice. Deși relația între cele două a fost ignorată mult timp, studiile…
0
0
Colesterolul este o valoare care se afla prin intermediul unor analize de sange, care poate transmite anumite lucruri despre organism. In cazul in care…
0
0
Daca vrei sa afli care sunt cele mai bune absorbante de pe piata, este important sa consulti un top care sa-ti ofere informatiile de care ai nevoie pentru…
Foloseste MAJUSCULE