TRUE NATURALS

Sarea de mare - Ce trebuie sa stii? La ce se foloseste, ce proprietati are si ce o diferentiaza de sarea de masa!
0 Comentarii

Sarea de mare - Ce trebuie sa stii? La ce se foloseste, ce proprietati are si ce o diferentiaza de sarea de masa!

In general mai scumpa decat cea de masa, de diferite culori si putin mai umeda, sarea de mare are un gust puternic, se foloseste frecvent in bucatariile gourmet si cele care fac chipsuri, dar si in cosmetica. Fiindca este un produs natural, nerafinat, tot mai multe persoane il prefera. Dar sunt aceste cristale colorate mai bune pentru sanatate sau se exagereaza cu privire la proprietatile lor?

1. Ce este si ce contine sarea de mare

Istoric numita sare de golf, ea este produsa prin evaporarea apei din oceane si mari, iesind in evidenta datorita continutului ridicat de minerale esentiale. Se pare ca sarea de mare contine pana la 75 de astfel de nutrienti si oligoelemente. Cele din urma au un rol foarte important in organism, deficitul lor putand cauza tulburari precum anemie sau insuficienta glandei tiroide.

Cei mai abundenti ioni din sarea de mare, sodiu si clorura, reprezinta aproximativ 33%, respectiv 50.9% din totalul mineralelor. Sunt ambele substante esentiale de care corpul are nevoie pentru a functiona normal si pentru a absorbi nutrientii. Clorura ajuta in mod special functia musculara si pe cea nervoasa, in timp ce sodiu sustine reglarea volumului de sange. Potasiul este un alt macro-mineral important care lucreaza cu clorura pentru a ajusta nivelul de acid din corp. De exemplu, un sfert de lingurita de sare de mare celtica contine 601,5 miligrame de clorura, 460 de sodiu si 2,7 de potasiu.

Pe langa acestea, sarea de mare mai contine calciu si magneziu. Ambele sunt prezente in concentratii aproximative de 1,5, respectiv 5,2 miligrame la un sfert de lingurita. Al treilea cel mai frecvent mineral gasit in acest tip de sare este sulful, care joaca un rol important in detoxifierea organismului.

2. La ce se foloseste sarea de mare: proprietati, beneficii, intrebuintari

Oamenii din intreaga lume folosesc sarea de mare din cele mai vechi timpuri. In afara de utilizarile sale culinare, aceasta este adesea folosita la scruburi, bai, bauturi si la nenumarate alte produse. Unele persoane considera ca este mai sanatoasa decat alte tipuri de sare si ofera mai multe beneficii, desi putine cercetari majore sustin aceste credinte.

Iata cateva beneficii ce arata pentru ce este buna sarea de mare:

Ajuta la mentinerea hidratarii

Pentru a ramane hidratat, corpul are nevoie de un echilibru delicat de sodiu si potasiu. Acest lucru se datoreaza faptului ca apa din organism urmeaza sodiul, deci, daca ai prea mult, corpul va retine apa. Potasiul reuseste sa echilibreze acest lucru, motiv pentru care sarea de mare este o alegere mai buna in comparatie cu clorura de sodiu sau cea de masa. Sarea celtica si cea de Himalaya roz contine aceste doua elemente.

Imbunatateste somnul

Cand sarea de masa este inlocuita cu una naturala, calitatea somnului este vizibil imbunatatita, datorita electrolitilor care regleaza hormonii.

Sustine alcalinizarea corpului

Fiindca nu a fost supusa unor temperaturi ridicate in timpul procesarii, proprietatile nutritive pe care sarea de mare le are nu au fost alterate. Astfel ca are un rol important in reglarea pH-ului, stimuland eliminarea toxinelor.

Reduce durerile musculare si combate depresia

Bogata in potasiu si magneziu, sarea de mare reduce tensiunea rezultata in urma activitatilor solicitante. De asemenea, odata consumata, ea incetineste productia cortizolului, reducand anxietatea si depresia.

Beneficii pentru frumusete

Poate fi utilizata pentru exfolierea pielii fiindca restabileste hidratarea ei si contine o multime de minerale care o pot face mai neteda. Mai mult, o baie cu sare de mare poate curata porii in profunzime, dar si reduce umflaturile si inflamatiile fiind ideala pentru a scapa de senzatia de picioare umflate.

3. Diferentele dintre sarea de mare si cea de masa - Care este mai sanatoasa?



Desi unii chefi prefera sarea de masa pentru textura sa groasa si aroma mai puternica, cea de mare este tot mai folosita in bucatariile restaurantelor, iar rafturile supermarket-urilor sunt pline cu astfel de produse. Producatorii o folosesc in chipsurile de cartofi si alte gustari, iar unii consumatori pasionati de sanatate tind sa o aleaga pentru ca este bogata in minerale precum magneziu. Dar per total, exista mici diferente intre cele doua si cel mai important este continutul de sodiu.

Sarea de masa si cele mai multe saruri marine contin aproximativ 40% procente de sodiu in greutate. Cristalul celei kosher, si a altora, poate avea dimensiuni mai mari decat cea de masa, deci poate avea mai putin sodiu in volum. O lingurita de sare de masa are aproximativ 2.3000 mg de clorura, in vreme ce una de sare de mare va contine mai putin doar pentru ca cristalul este mai mare. 

Cum sunt obtinute sarea de mare si cea de masa? Prima ia nastere dupa evaporarea apei de mare.  De obicei, nu este procesata sau sufera o prelucrare minima si, prin urmare, pastreaza urme de minerale precum magneziu, potasiu, calciu si alti nutrienti, precum cei mentionati in randurile de mai sus.

Sarea de masa, pe de alta parte, este extrasa din zacaminte si apoi prelucrata pentru a-i fi conferita o textura fina, astfel incat sa fie usor de consumat si utilizat in retete.

In privinta avantajelor pentru sanatate, specialistii sustin ca majoritatea sarurilor de mare nu ofera astfel de beneficii. Cantitatile minime de urme minerale gasite in sarea de mare sunt usor de obtinut din alte alimente sanatoase.

Obtinerea cantitatii de sodiu necesara pentru echilibrarea fluidelor, hidratarii si functionarii normale a digestiei este importanta, dar specialistii recomanda sa nu se faca abuz. In plus, desi poate fi utilizata in multe feluri, sarea de mare nu ar trebui sa fie considerata un remediu pentru sanatate.

Sursa foto: Shutterstock.com


Foloseste MAJUSCULE