TRUE NATURAL!
Desi este iubit de catre toti, Soarele nu aduce numai zambete si voie buna atunci cand isi face aparitia. Din cauza radiatiilor ultraviolete pe care le emite, acesta poate dauna sanatatii pielii, devenind destul de nociv in sezonul cald. Acest lucru nu inseamna, insa, ca nu te poti bucura de timpul petrecut in aer liber odata ce vara isi spune cuvantul. Trebuie doar sa respecti anumite reguli, menite sa te protejeze de orice complicatii care pot aparea in urma contactului cu radiatiile solare. Pe langa evitarea expunerii indelungate la soare, purtarea unei palarii si a ochelarilor de soare, nu trebuie sa uiti de factorul de protectie solara, motiv pentru care este important sa stii cat mai multe lucruri despre acesta.
Desi in sezonul cald, cremele cu protectie solara pentru fata sunt la mare cautare, foarte multi admit ca nu stiu exact ce este factorul de protectie solara. Ei bine, un factor de protectie solara se defineste, cel mai simplu, ca fiind abilitatea unui anumit produs de a respinge radiatiile UVB, cele care creeaza arsuri si formeaza bronzul, precum si radiatiile UVA, cele care accelereaza imbatranirea pielii. Cu alte cuvinte, daca vrei sa oferi acestui factor de protectie solara o definitie cat mai scurta, ai putea spune ca este precum o folie de protectie care te apara de efectele nocive ale soarelui.
Tipuri de factori de protectie solara
Despre factorul de protectie solara trebuie sa stii ca se imparte in doua tipuri:
Factorul de protectie solara chimic - acesta se caracterizeaza printr-o textura fina, fiind usor de aplicat si actionand dupa maxim 20 de minute de la aplicare;
Factorul de protectie solara mineral - este recomandat persoanelor cu pielea foarte sensibila, precum si copiilor, avand o textura mai grasa si actionand imediat dupa aplicare. Acest tip de factor de protectie solara protejeaza pielea si de razele UVA.
Valorile factorilor de protectie solara
Intrebarea pe care probabil ti-o pui acum este “ce tip de protectie solara trebuie sa folosesc” sau mai exact, ce valoare trebuie sa aiba factorul tau de protectie, iar acest lucru depinde de tipul tau de piele, precum si de culoarea tenului tau, astfel ca se deosebesc mai multe indice de protectie:
SPF 15 este destinat persoanele ce au culoarea pielii maslinie, care nu obisnuiesc sa se arda la soare, avand in general o culoare inchisa a ochilor si a parului;
SPF 30 este folosit de catre cei care nu au o piele foarte sensibila si care nu se ard imediat dupa ce au stat la soare;
SPF 45 se adreseaza persoanelor care intampina dificultati in a se bronza deoarece se ard destul de rapid atunci cand stau mult la soare;
SPF 50 este recomandat persoanelor cu o culoare a pielii foarte deschisa, care nu pot sta in prezenta soarelui fara sa se arda, avand in general parul blond sau roscat si ochii albastri sau verzi.
Daca ce inseamna factorul de protectie solara este acum destul de clar, felul in care acesta actioneaza asupra pielii este la fel de important. Produsele care contin factori de protectie solara contin doua componente principale:
Ingrediente active: acestea sunt responsabile de protectia impotriva razelor UV;
Emulsie: aceasta este compusa din anumite tipuri de uleiuri si apa, la care se adauga alte ingrediente responsabile pentru pastrarea produsului.
In ceea ce priveste ingredientele active aflate in produsele cu factor de protectie solara, acestea sunt reprezentate de:
Absorbanti UV: se refera la substantele chimice responsabile de transformatul razelor ultraviolete in caldura;
Reflectori UV: din aceasta categorie fac parte oxizii, meniti sa absoarba si sa imprastie razele ultraviolete.
Odata ce stii ce reprezinta factorul de protectie solara, trebuie sa stii si cum sa-l aplici corect si eficient. Pentru acest lucru, exista cateva reguli de aplicare:
Factorul de protectie solara se aplica cu aproximativ 20 de minute inainte de contactul cu soarele, pentru a avea timp ca produsul sa fie asimilat de piele;
Se recomanda aplicarea unui factor de protectie la fiecare doua ore sau chiar mai des, daca efortul fizic este ridicat si se transpira foarte mult;
Este important sa se aplice o cantitate generoasa de produs cu factori de protectie solara, iar aceasta sa acopere intreaga suprafata de piele expusa la soare.
Desi este aplicat un produs cu protectie solara, nu este indicat sa petreci prea mult timp la soare. De asemenea, se recomanda folosirea unui factor de protectie solara pe toata perioada anului, insa in sezonul rece, acesta poate avea un indice mai scazut.
Produsele ce contin factori de protectie solara prezinta numeroase beneficii pentru piele, demne de luat in seama daca iti doresti sa eviti o multime de complicatii pe care le poate suferi aceasta in prezenta soarelui:
Au o contributie semnificativa in prevenirea imbatranirii pielii, care este una dintre consecintele principale ale expunerii indelungate la soare. In combinatie cu cateva tratamente antirid, aceste produse iti vor mentine tineretea tenului pentru mai mult timp;
Te apara de arsurile solare, mai ales daca ai o piele foarte sensibila;
Nu te confrunti cu deshidratarea pielii din cauza soarelui, mai ales daca obisnuiesti sa aplici si produse pentru hidratare.
Folosind factorul de protectie solara poti preveni, de asemenea, numeroase tipuri de boli, precum cancerul de piele.
Desi sezonul cald este cel mai asteptat, acesta vine la pachet si cu anumite dezavantaje, precum radiatiile solare, care sunt extrem de nocive, mai ales in aceasta perioada. De aceea, este important sa ai grija de piele ta si sa nu uiti de factorul de protectie solara, care te protejeaza de foarte mult complicatii ce pot aparea in urma expunerii indelungate la soare. Intereseaza-te care este potrivit pentru tipul tau de ten si bucura-te de vara in siguranta.
Sursa foto: Shutterstock.com
Doriti sa fiti notificat prin email cand produsul va fi nou disponibil pe stoc?