TRUE NATURALS
Indiferent de varsta pe care o ai, de ocupatia si stilul de viata, este foarte important sa ai grija de nevoile tale, in mod special cand este vorba de sanatatea ta, fizica si psihica. Acorda-ti mai multa atentie si rezerva-ti timp pentru ritualuri de ingrijire, cure de detoxifiere si momente de liniste in care sa iti revizuiesti planurile, telurile si dorintele, dar si modalitatile de a obtine toate aceste lucruri. Citeste in acest articol ce este cura de detox, care sunt beneficiile sale, ce alimente o favorizeaza, dar si care sunt cele mai frecvente intrebari cu privire la detoxifiere.
Detoxifierea organismului este un proces prin care corpul este ajutat extern sa elimine toxinele pe care le acumuleaza de-a lungul timpului din diverse surse. Acest lucru este foarte important pentru ca ajuta la mentinerea unei stari de sanatate bune si este o modalitate de recuperare din stresul si oboseala care se aduna in diverse perioade. Detox-ul este de mai multe feluri si poate sa fie axat doar pe unele organe, insa de cele mai multe ori se recomanda ca de-a lungul unei cure (~ o saptamana) sa fie stabilit un program destinat cat mai multora. Chiar daca alegi, spre exemplu, una sau mai multe retete pentru detoxifierea rinichilor, nu inseamna ca doar ei vor fi solicitati, ci doar ca acestia vor elimina cele mai multe toxine, comparativ cu alte organe. Daca vrei sa ai grija de organismul tau corespunzator si sa mentii efectele unei curi de detoxifiere pentru cat mai mult timp, poti sa folosesti produsele de le Prova, fie ca optezi pentru suplimente naturale sau vitamine, pentru produse de ingrijire corporala sau mancarea sanatoasa din gama sa de produse.
Procesul detoxifierii organismului este destul de solicitant deoarece corpul este ajutat sa elimine o cantitate cat mai mare de toxine intr-un timp foarte scurt (cateva zile - o saptamana) si el va avea in aceasta perioada nevoie de cat mai multa odihna, dar si de un program cat mai liber, in care sa nu fie suprasolicitat extern. Se recomanda ca detox-ul sa fie facut de aproximativ 2 ori pe an - primavara si toamna.
Exista cateva alimente care ajuta la sporirea procesului de detoxifiere, fiecare avand un aport de vitamine si nutrienti care ajuta organele vitale sa scape de toxinele pe care le-au acumulat de-a lungul timpului din diverse surse, dar si sa se regenereze pentru a se reface dupa suprasolicitare. Lista acestora este foarte mare, curile de detox putand sa fie construite in foarte multe feluri, in functie de scopul pe care fiecare persoana il are atunci cand isi planuieste detoxifierea. Principalele categorii alimentare care ajuta organismul in procesul de eliminare al toxinelor si cateva exemple ale acestora sunt:
Fructele
Struguri negri
Caisele proaspete
Pepenele galben / Pepenele verde (rosu)
Citricele
Papaya
Kiwi
Mango
Fructele de padure proaspete
Legumele crude (de preferat cele cu frunze verzi)
Ardei gras
Anghinare
Castraveti
Spanac
Broccoli
Sfecla
Varza rosie
Morcovi
Conopida
Dovleac
Rosii
Usturoi
Telina
Lintea
Nautul
Semintele
Seminte de lucerna
Seminte de Floarea Soarelui
Seminte in
Seminte de susan
Nucile
Alune
Nuci Braziliene
Nuci Pecan
Migdale
Carnea
Peste
Somon
Macrou
Sardele
Ton
Pui
Curcan
Vanat
Cerealele
Porumb
Orez Brun
Quinoa
Mei
Uleiurile naturale
Canepa
Cocos
Masline
Avocado
Ceaiurile
Verde
De menta
De galbenele
De soc
De urzica
Rooibos
Pe langa toate acestea, exista cateva ajutoare suplimentare precum ceaiul verde si suplimentele naturale si unele vitamine care pot spori efectele curei de detoxifiere pe care o alegi.
Unul dintre cele mai importante secrete in procesul de detoxifiere este modul de preparare al alimentelor, echilibrul nutritional si combinarea produselor si ingredientelor folosite. Excesul sau consumul prea mic al unor produse din lista mai sus poate avea efecte daunatoare organismului, de aceea trebuie consultat un nutritionist.
Odata ce alegi si poti sa faci o cura de detoxifiere, intregul corp va trece prin procesul de eliminare al toxinelor. Cu toate acestea, este important sa stii ca exista 4 prioritati care trebuie avute in vedere. Fiecare dintre ele este favorizata de consumul anumitor alimente, dupa cum poti sa citesti in continuare.
Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corp. El are un rol major in buna functionare a metabolismului. Detoxifierea ficatului se face pe baza consumului anumitor alimente si preparate, in functie de dieta. Pe lista trebuie sa se afle, de asemenea, cat mai multe lichide, fie ca este vorba de apa si ceaiuri, fie ca este vorba de sucuri naturale din fructe si / sau legume. Principalele simptome care apar atunci cand corpul are nevoie de elimnarea toxinelor din ficat si de mai multa atentie la alimentatie, sunt:
Oboseala nemotivata, constanta;
Cresterea numarului de kilograme fara o cauza alimentara;
Durerile de cap / Migrenele;
Digestia mai inceata;
Ocazional, decolorarea pielii;
Dureri in partea abdominala dreapta.
Daca vrei sa adopti o modalitate non-medicamentoasa prin care sa iti protejezi ficatul si sa il detoxifiezi, este nevoie sa:
Elimini consumul de alcool;
Cresti consumul de apa (cu lamaie);
Consumi alimente care au doar grasimi naturale benefice (se evita cele animale si vegetale):
Migdale;
Nuci;
Seminte:
In;
Chia;
Dovleac;
Floarea Soarelui;
Masline;
Avocado;
Canepa;
Mananci mai multe fruncte si legume:
Grepfruitul;
Lamaia;
Marul;
Varza;
Morcovul;
Sfecla;
Usturoiul;
Ceaiul verde;
Uleiul vegetal.
In timpul oricarei cure de detox rebuie sa te hidratezi foarte bine pentru a-ti ajuta organismul sa elimine toxinele, mai ales cand este vorba de un regim pentrul colon. Pe lista mai trebuie adaugate fibrele care sporesc procesul, ele fiind foarte utile mai ales pentru tractul digestiv. Vitaminele si mineralele din fructe ajuta si ele in acest proces. Alimentele si produsele recomandate pentru o cura de detoxifiere a colonului sunt:
Apa, mai ales daca este filtrata special, cu sare de mare;
Fulgii (ovaz);
Semintele de in si chia;
Fructele:
Mere;
Struguri;
Ananas;
Citrice
Portocale
Grepfruit
Lamaie
Kiwi;
Papaya;
Legumele:
Orezul, mai ales cel brun;
Varza;
Taratele;
Morcovii;
Mazarea;
Ridichiile;
Spirulina;
Spanac;
Salata;
Mararul / Patrunjelul;
Broccoli;
Ardeiul gras;
Chilli verde;
Castravetele / Zucchini;
Produsele fermentate:
Muraturile;
Laptele batut.
Pentru detoxifierea colonului trebuie sa fie consumate cat mai multe vitamine si enzime care sa imbunatateasca tranzitul intestinal. In afara de alimentele si produsele pur naturale se mai pot adauga pe lista - iaurtul, kefirul si sana, alte produse care aduc un plus probiotic organismului. Pentru a-ti ajuta corpul sa elimine toxinele intr-un timp scurt, fara a-i aduce un efort suplimentar prea mare, poti alege cateva suplimente naturiste speciale pentru aceste cure de detoxifiere.
Intregul sistem limfatic necesita ocazional o detoxifiere astfel incat el ajuta sistemul imunitar si este un factor esential in lupta organismului cu bacteriile, celulele deja moarte si mircoorganismele daunatoare. Intr-un proces de detox al limfei trebuie sa fie consumate numai lichide, apa si sucuri facute in casa din fruncte (in afara de banane) si legume, de preferat verzi.
Rinichii sunt organe principale ale corpului uman, ei facand parte din aparatul excretor. Acestia au un rol major in filtrarea pe care o face organismul si buna lor functionare contribuie la echilibrul hormonal, mentinerea unui nivel optim al concentratiei de electoliti, a presiunii sangvine si nu numai. O detoxifiere a rinichilor inseamna ca acest organ este mentinut in parametrii optimi pentru a putea sa isi indeplineasca numeroasele sale roluri. Detox-ul presupune micsorarea cantitatii de sare care este consumata, cresterea hidratarii cu apa si ceaiuri, reducerea meselor tip fast-food si construirea unui program de masa. Procesul de eliminare al toxinelor in acest fel va avea foarte multe efecte benefice, majoritatea resimtindu-se asupra tensiunii arteriale, dar si asupra nivelului de energie si al productivitatii zilnice.
Detox-ul este un proces care se recomanda a fi facut periodic, in mod special pentru persoanele care au un stil de viata activ si locuiesc in oras. Acesta este un mediu care contine foarte multe toxine. Ele se acumuleaza mult mai repede in organism cand corpul este obosit, cand nu primeste o alimentatie corespunzatore, cand este scazut nivelul energiei si al sistemului imunitar.
Produsele care trebuie evitate atunci cand esti in timpul unei cure de detoxifiere, sunt:
Cerealele cu gluten
Orz
Secara
Ovaz
Grau
Carnea
Porc
Vita
Produsele lactate
Lapte animal
Vaca
Oaie
Bivolita
Branza
Smantana
Iaurt
Ouale
Ardeii iuti
Felurile de mancare obtinute prin prajire
Cartofii
Cafeaua
Alcoolul (nici ca ingredient in mancaruri)
Ciocolata si dulciurile
Mezelurile
Produsele de patiserie
Cura de detoxifiere este un proces care trebuie facut de catre toate persoanele adulte, existand insa cateva situatii in care cura nu este o alegere potrivita. Pe lista se regasesc:
Femeile insarcinate;
Persoanele care sufera de anemie;
Varstnicii si copii / adolescentii;
Persoanele care au probleme cardiace;
Persoanele care sufera de boli autoimune.
Detox-ul este un subiect popular, destul de dezbatut, deoarece multe persoane nu inteleg pe deplin ce presupune o astfel de cura. Citeste in continuare care sunt cele mai comune intrebari si care sunt raspunsurile acestora.
Detoxifierea este un proces de eliminare a toxinelor intr-o anumita perioada. De-a lungul timpului, organismul este supus unui numar mare de schimbari, este suprasolicitat si se incarca in mod constant cu diversi factori care ii dauneaza. Detox-ul este modalitatea prin care organimsul poate sa elimine si sa combata toate aceste elemente nocive in mod accelerat, folosindu-se de alimente corespunzatoare, suplimente naturale si foarte multa sustinere din partea psihicului.
Conform specialistilor, detoxifierea ar trebui facuta de doua ori pe an, o data primavara, o data toamna. Acest lucru poate sa varieze, in functie de metabolism, de starea de sanatate generala, tabieturi, dar si de stilul de viata si nevoile pe care corpul le manifesta.
Nu, detox-ul nu este o cura de slabit, desi pierderea kilogramelor este asociata procesului de eliminare a toxinelor. Deoarece pe perioada detoxifierii se consuma doar fructe si legume, sucuri naturale, ceaiuri si regimul alimentar se axeaza pe alimente, produse, care au ca scop scoaterea toxinelor din organism, este normal sa se vada o imbunatatire a siluetei. Cu toate acestea, NU trebuie ca detox-ul sa fie tratat asemenea unei cure de slabire, NU trebuie sa se faca abuz de acest proces, NU trebuie sa se creeze o dieta de detoxifiere fara consultarea unui specialist in nutritie, mai ales daca exista probleme de sanatate.
Procesul de detoxifiere are ca rezultat si pierderea catorva kilograme, insa scopul sau principal este de a se elimina toxinele din corp, indiferent de cauza, natura sau cantitatea acestora. Dupa incheierea detox-ului si revenirea la o alimentatie normala, chiar daca ea este echilibrata si sanatoasa, se va observa atingerea unui numar mai mare de kilograme decat in timpul procesului. Cu toate acestea, atata timp cat se construieste si mentine un stil de viata sanatos, imbinandu-se un regim corect cu sport si odihna, se poate atinge intr-un timp scurt silueta dorita, ea mentinandu-se prin aceeasi modalitate prin care a fost obtinuta.
Este ideal ca o cura de detofixifiere sa se faca de doua ori pe an, primavara si toamna. Acest lucru este recomandat pentru ca organismul sa se pregateasca in mod corespunzator pentru sezonul cald, respectiv, sezonul rece, eliminand inainte de stresul climatic, toate toxinele acumulate anterior.
Desi detoxifierea este recomandata tuturor adultilor, femeile insarcinate si persoanele bolnave (ex.: boli cardiovasculare, autoimunitare, anemice, etc.) nu trebuie sa isi supuna organismul unei cure de detoxifiere. Pentru a te asigura ca faci cea mai buna alegere pentru corpul tau si ca nu il dezechilibrezi, chiar daca doresti sa ii faci un bine, consulta un medic specialist in nutritie si construieste cu acesta o lista cu retete pentru detoxifiere, in urma unui set de analize si a parerii sale avizate!
Detoxifierea trebuie facuta de aproximativ 2 ori pe an, aceasta recomandare fiind ideala pentru persoanele care nu au probleme grave de sanatate, care au un stil de viata activ si stresant, care stau intr-un mediu poluat si vor sa aiba mai multa grija de corpul lor.
Un specialist in nutritie este persoana ideala care ar trebui sa te ajute in construirea unui program personalizat de detoxifiere. In urma unor analize amanuntite el iti poate da valorile pe care sa le ai in vedere cu privire la produsele si alimentele pe care le poti folosi, astfel incat detox-ul sa fie eficient si sa nu iti afecteze negativ organismul, tinzand intr-o extrema ce poate conduce la complicatii medicale sau afectiuni cronice.
Detoxifierea este o modalitate foarte buna prin care corpul este ajutat sa elimine toxinele pe care le-a inmagazin din diverse surse, de-a lungul timpului. Desi el se poate descurca singur, datorita alimentatiei nesanatoase si a poluarii, dar si a factorilor precum stresul si oboseala cronica, acesta nu poate combate suficient de repede aportul de noxe. Tine cont de sfaturile din acest articol, consulta un specialist si incearca sa ai un stil de viata cat mai sanatos si benefic, in mod special pentru tine, pentru cei din jur, dar si pentru mediul inconjurator!
Sursa foto - ShutterStock.com
excelent articolul
Doriti sa fiti notificat prin email cand produsul va fi nou disponibil pe stoc?