NATURAL, CERTIFICATE
Un pic de istorie...
Uleiul de lavanda este cunoscut inca din anul 100 si distilarea sa in Europa a inceput spre secolului al XVI-lea. Era utilizat in apa de baie si in spalatorie. Il regasim in numeroase alte tari din Europa si Asia.
Moleculele aromatice se gasesc in tije, frunze si flori. Uleiul esential este obtinut din ramuri inflorite. Pentru a aduna toti constituentii, distilarea trebuie sa se face in doua etape. Distilarea cu vapori de apa dureaza in jur de 1h 30 cu un randament de 0.3-0.5%.
De culoare galben pal, uleiul esential are un miros caracteristic - aromatic, floral, dulce si fin- care ne este familiar. Uleiul esential de lavanda fina este foarte utilizat in parfumerie inca din secolul al XIV-lea (apa ungureasca, apa de Cologne) si in cosmetica: pe acesta il gasim in parfumurile de calitate, el parfumeaza hainele in dulapuri.
Este foarte apreciat singur sau in amestec cu esentele de bergamota, lamaie sau cu uleiurile esentiale de geranium bourbon, pin silvestru, rozmarin oficinal cu 1-8 cineole, de trandafir de Damasc, de salvie sclareea.
Studierea proprietatilor uleiului esential de lavanda fina de catre Rene-Maurice Gattefosse, la inceputul secolului al XX-lea, a fost originea aromaterapiei. In mod traditional, il utilizam pentru a lupta impotriva durerilor, stresului, problemelor cu somnul, infectiilor.
Proprietati: Calmant, anxiolitic, sedativ (spasmolitic, neurotrop) Este uleiul esential cel mai calmant si linistitor (linalol, terpinene-4-ol, acetat de linalyle).
Lavanda fina diminueaza timpul de adormire si creste durata somnului. Difuzarea uleiului esential de lavanda fina ajuta la gestionarea stresului, la trecerea peste un situatiiile dificile, dureri, o interventie chirugicala etc.
Vasodilatator, hipotensiv (esteri monoterpenici, linalol) Dilata vasele si reduce tensiunea.
Spasmolitic, muscular Modul de actiune seama cu cel al uleiului esential de geranium bourbon si al uleiului esential de menta piperata. Reduce contractiile musculare.
Carminativ Favorizeaza evacuarea gazelor si calmeaza spasmele intestinale (esteri monoterpenici).
Antalgic, anesteziant local (linalol)
Anti-inflamator (esteri monoterpenici, carburi sesquiterpenice)
Cicatrizant (carburi sesquiterpenice, linalol)
Regenerator cutanat
Actiuni neurotrope diverse: Uleiul esential de lavanda fina ajuta la mentinerea atentiei in cazul sarcinilor prelungite (acetat de linalyle si de linalol).
Anti-infectios, antifungic (linalol) Este considerat fungistatic si fungicid.
Anti-protozoar (alcooli monoterpenici) Actioneaza asupra protozorului Trichomonas vaginalis, responsabil de infectii vaginale.
Anti-parazitar si insectifug (alcooli monoterpenici) Este eficient impotriva capuselor, paduchilor.
Indicatii Uleiul esential de lavanda fina este indispensabil in trusa aromatica familiala.
Cum il utilizez?
*In ciuda eforturilor noastre de a asigura transparenta si acuratete in prezentarea informatiilor, producatorii pot schimba lista de ingrediente sau designul de ambalaj, fara sa ne anunte. Forma de prezentare a produselor poate contine informatii in plus sau schimbate fata de informatiile prezentate pe site. Toate informatiile despre produse si pozele de pe site-ul nostru trebuie luate cu titlu informativ si nu pot inlocui sfaturile sau prescriptiile unui medic. Va recomandam sa nu va bazati decizia de achizitionare a unui produs in exclusivitate pe informatiile prezentate pe site. In cazul in care aveti nevoie de informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati in scris sau telefonic, inainte de achizitie. Va rugam sa cititi eticheta produsului, atentionarile si instructiunile afisate pe produs inainte de a consuma sau folosi produsul respectiv. Efectele unui produs pot varia de la o persoană la alta în funcție de stilul de viață, metabolism, vârstă sau stare de sănătate.
Denumire latina: Lavandula angustifolia Miller (Lavandula vera DC., Lav. Officinalis Chaix)
Denumire engleza: Fine lavender
Alte denumiri: Lavanda oficinala
Familie botanica: Lamiacee
Organ distilat: Flori
Provenienta: Franta
Principalii constituenti: Alcooli monoterpenici: linalol (25-40%); alfa-terpineol (1%); terpinen 4-ol (2-6%); borneol (1-2%); esteri monoterpenici (25-50%); acetat de linalil (25-45%); acetat de lavandulile…; carburi monoterpenice (5-20%): ocimen (4-16%)…; carburi sesquiterpenice (5-8%); beta-cariofilen (10-15%)… Activitatea acestui ulei esential este foarte legata de prezenta linalolului si a acetatului de linalil.
ATENTIE
In doze mari acest ulei esential poate deveni excitant.
Se considera ca uleiul esential de lavanda fina nu prezinta toxicitate. In general este bine tolerat de piele. Oxidarea acetatului de linalyle si a linalolului poate provoca iritatii rare sau alergii de contact.
Recomandari:
A nu se utiliza de catre femeile însarcinate sau care alapteaza si nici la copiii sub 7 ani.
A nu se utiliza de catre persoanele cu antecedente de convulsii si/sau alergice la uleiuri esentiale.
Consultati specialistul pentru orice indicatie terapeutica sau tratament pe cale orala.
In Franta lavanda este cultivata si/sau recoltata (salbatica) in Provence. Infloreste la inceputul lunii iulie pana la sfarsitul lunii august si creste intre 1000 si 1200m. Daca mirosul uleiului esential de lavanda fina nu este suportat, cel de frunze de portoala amara (portocala amara, frunze) il poate substitui ( principalii constituenti sunt aceeasi).
Doriti sa fiti notificat prin email cand produsul va fi nou disponibil pe stoc?